Νέα Σκέψη

Δημοσιευμένα κείμενα
του Γιώργου Λεκάκη
στο περιοδικό "Νέα Σκέψη"

Τα Ιερά Πυανέψια - Ετήσια φθινοπωρινή εορτή των Αθηναίων, υπέρ του θεού Απόλλωνος, της Σκιράδος Αθηνάς και του Διονύσου.
περιοδικό «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ», τ. Ιανουαρίου 2009

Τα Ιερά Μουσεία - Οι αρχαίες ελληνικές εορτές υπέρ των Μουσών.
περιοδικό «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ», τ. Μαρτίου 2009

Τα Ηράκλεια - Οι αρχαίες ελληνικές εορτές υπέρ του Ηρακλέους.
περιοδικό «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ», τ. Μαΐου-Ιουνίου 2009

Τα Ιερά Άκτια προς τιμήν του Απόλλωνος, στην Ακτία Ακαρνανίας.
περιοδικό «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ», τ. Ιουλίου 2009.

Τα Ασκληπιεία, οι εορτές κι αγώνες προς τιμήν του θεού Ασκληπιού.
εφημερίδα "Παρατηρητής" Αργολίδος, 31.3.2010.

Τα Νάια, εορτές και αγώνες υπέρ των Ναϊάδων, που τελούνταν στην αρχαία Δωδώνη της Ηπείρου, ίσως και στην Ιθάκη.
περιοδικό «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ», τ. Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2009.

Τα Αμμώνια, εορτή, προς τιμήν του θεού Άμμωνος Διός, αρχικώς ετελείτο στην Λιβύη, απ’ όπου μεταφέρθηκε σε Δωδώνη, Τήνο, Άφυτο, Γύθειο, Θήβαις, Μεγαλόπολη, Ποτίδαια, Σπάρτη.
περιοδικό «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ», τ. Μαΐου-Ιουνίου 2010.

Η Δαφνηφορία. Αρχαιότατη εορτή υπέρ του Απόλλωνος, διαδεδομένη στην Βοιωτία, κυρίως στο Ισμήνιο Ιερό των Θηβών. Τελούνταν και στην πόλη των Αθηνών, την Φλύα Αττικής, την Ερέτρια Ευβοίας, την Χαιρώνεια Βοιωτίας. Σε Δελφούς , Τέμπη, Δειπνιάδα. Στις Άρναις Χαλκιδικής. Σε Δαλματία, Αντιόχεια, Δάφνη Συρίας, Μαγνησία Μ. Ασίας.
περιοδικό «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ», σε 2 συνέχειες-τ. Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2010.

Τα Καλλιστεία: Σήμερα, στο άκουσμα της λέξεως «καλλιστεία» ο νους μας τρέχει σε διαγωνισμούς ομορφιάς – κυρίως μεταξύ γυναικών. Και δεν τρέχει άδικα ο νους μας εκεί. Αφού τα Καλλιστεία ήταν πανάρχαιοι αγώνες υπέρ της γυναικείας ωραιότητος, που τελούνταν στην Αρκαδία, την Ηλεία, την Σπάρτη, την Φθία, την Θεσπρωτία, την Λέσβο και την Τένεδο! Και καλλιστεία ανδρών στα αρχαία χρόνια. Τα Καλμελώδια στην Φθία.
περιοδικό «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ», τ. Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011.

Τα Δήλια πανάρχαιες εορτές, υπέρ του Δηλίου Απόλλωνος, θεού-προστάτη της Δήλου. Γίνονταν και σε Δήλιο (νυν Δήλεσι), Ορχομενό, Τεγύρα, Δήλιο (Τανάγρας) Βοιωτίας. Σε Μέγαρα, Μαραθώνα, Χαλκίδα. Σε Επιδήλιο Λακωνίας, και Μεσσηνία. Σε Νάξο, Πάρο, Σύρο, Αιγιάλη Αμοργού, Χίο, Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Νίσυρο , Τήλο, Ερυθρές Μ. Ασίας, κ.ά.
περιοδικό «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ», τ. Μαΐου-Ιουνίου 2011.

Τα Πτώια, εορτές υπέρ του Πτώου Απόλλωνος στην Βοιωτία. Το αλάθητο μαντείο του Πτώου. Τι σχέση έχει η πτώση μετεωρίτη, πριν 14.000 χρόνια με την πτώση του άρματος του Απόλλωνος στην περιοχή;
περιοδικό «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ», τ. Ιουλίου-Αυγούστου 2011.

Αγρυπνίς και Παννυχίς - Οι αγρύπνιες των αρχαίων Ελλήνων, απ’ όπου βαστούν και οι αγρυπνίες των χριστιανών.
περιοδικό «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ», τ. Σεπτεμβρίου 2011.

Τα Σμίνθια, εορτές υπέρ του Σμινθίου Απόλλωνος, προστάτη των μυών. Τελούνταν στο Ίλιον, την Αλεξάνδρεια Τρωάδος, την Πάρο, την Λίνδο Ρόδου, την Λέσβο, την Τένεδο, την Αμαξιτό Αιολίδος, κ.α.
Στην εφημ. "Χρόνος" Κομοτηνής, 22.11.2011.
Στο: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=74542

Τα Δαίδαλα, ένα γαμήλιο ερωτικό τέχνασμα του Διός…Εορτή των αρχαίων Βοιωτών στις Πλαταιές. Και η ιστορία των Αλαλκομενών. Η σχέση Οδυσσέα-Αθηνάς.
περιοδικό «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ», σε δυο συνέχειες, τ. Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και Μαρτίου-Απριλίου 2012.

Τα Εκδύσια: Μια κρητική γιορτή της Φαιστού, για το θαύμα της αλλαγής του φύλου της κόρης της Γαλάτειας και του Λάμπρου! Η λατρεία της Φυτίας Λητούς στην Κρήτη. Άλλες αναφορές αλλαγής φύλου στην αρχαία Ελλάδα. Και ο φαλλικός φεγγαροθεός Λεύκιππος. Τα Περιβλημαία στην Λύκτο και τα Δρομεία στην Πριανσό, πάντα στην αρχαία Κρήτη.
περιοδικό «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ», το α μέρος στο τ. Μαΐου-Αυγούστου και το β μέρος στο τ. Σεπτ.-Δεκεμβρίου 2012. Αναδημοσιεύθηκε στο http://www.kairatos.com.gr/ekdisialekakis.htm
……………………..
Τα ερωτικά Λευκάτια: Μια εορτή στην Λευκάδα (και στο Άκτιο Ακαρνανίας), υπέρ του Απόλλωνος. Ο Απόλλων ως προστάτης ναυτικών (σε Κρήτη, Αίγινα, Κόρινθο) - Ο Απόλλων που θεράπευε τον έρωτα – Πήδηξαν απ’ τον ιερό βράχο του ο γενάρχης των Κεφαλήνων, Κέφαλος, η ποιήτρια Σαπφώ για τον Φάωνα τον Μυτιληναίο, η Καλύκη για τον Εύαθλο, η βασίλισσα της Καρίας Αρτεμισία, ο Βουλαγόρας από την Φαναγόρεια, η Ροδόπη από την Αμισό Πόντου, ο Φόβος από την Φώκαια, ο Νηρεύς από την Κατάνη, ο ποιητής Νικόστρατος, ο ιαμβογράφος Χαρίνος, ο Ιππομέδων από την Επίδαμνο, ο Μάκης από το Βουθρωτό. ίσως και η Αφροδίτη για τον Άδωνι... - Ο Λευκάτας σήμερα μετά το Πόρτο Κατσίκι: Κάβο Δουκάτο, ακρωτήρι Νιρά, Κάβος της Κυράς και ο Άγ. Νικόλαος Νηράς.
περιοδικό «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ», τ. Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013.
…………………….

Εκατόμβαια και Εκατομφόνια: Μια εορτή με θυσία 100 βοδιών που ξεκίνησε στην Εκατόμπολι Λακωνία. Γινόταν και σε Ιθάκη, Αθήναι, Πύλο, Κρήτη (Γόρτυς), Πειραιά, Αίγινα, Σικυώνα, Αρκαδία, Άργος, Νεμέα, Τεγέα, Δύμη Αχαΐας, Δήλο, Νάξο, Αμοργό, Μύκονο, στην χώρα των Αινιάνων Θεσσαλών, Σμύρνη, Σικελία, κ.α. Υπέρ Διός, Αθηνάς, Απόλλωνος, Αρτέμιδος, Ποσειδώνος, Ήρας, κ.ά. Η εκατόμβη του Πυθαγόρα. Σήμερα γίνεται στους Καλάς και την Ίμβρο! Σχετικά τα Εκατομφόνια της Μεσσήνης, υπέρ του Διός Ιθωμάτα. Στην Βιέννο Κρήτης και στην Λήμνο, υπέρ Άρεως. Ο ιερός αριθμός 100.
περιοδικό «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ», σε 2 συνέχειες, τ. Απριλίου και Ιουλίου 2013.
Τα Επισκήνια: Μια εορτή των κτηνοτρόφων Λακεδαιμονίων για τον Κάρνειο Απόλλωνα.
περιοδικό «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ», τ. Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015.
………………………………
Το Σταυροπάζαρο της Κυπαρισσίας Μεσσηνίας
περιοδικό «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ», σε 3 συνέχειες: τ. Απρ.-Ιουν, Ιουλ.-Σεπτ. και Οκτ.-Δεκ. 2014.