Ραδιοφωνικές εκπομπές

Ραδιοφωνικές εκπομπές
του Γιώργου Λεκάκη

Ο Γιώργος Λεκάκης έχει κάνει και έχει επιμεληθεί πάρα πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές.
Από το 1983 σε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς, γράφοντας κείμενα ή και παρουσιάζοντάς τα. Αρχίζει από την ΕΡΑ-4 ("Μουσικό μωσαϊκό") και μεταπηδά από τους πρώτους στην "ελεύθερη ραδιοφωνία" το 1986:
·  Στο  "Κανάλι  1" του Πειραιώς ("Τέχνη είναι... θα περάσει"),
·  Το "Ράδιο Καταναλωτής" ("Κάθε μέρα 1 με 3" και "΄60 ήταν και πέρασε"),
·  Το "Ράδιο Όλυμπος" ("Και τώρα σόδα... για να… χωνέψετε το ελληνικό τραγούδι" και "Δισκομανία"),
·  Το "Ράδιο Βερόνικα" ("Τα ονειροδρόμια της βροχής"),
·  Το «Ράδιο Ηρόδοτος» («Πανσέληνη Ελλάδα»),
·  Το 2008-2009 έγραφε και επιμελείτο το πεντάλεπτο «Για τα πανηγύρια» στην εκπομπή «Έξοδος» του "Καναλιού 1" του Πειραιώς.
·  Το «901 Παραπολιτικά στα FM» («Κάνουμε την νύχτα μέρα», μαζί με τους Α. Μαζαράκη, Γ. Τσαγκρινό), κ.ά.
Κάποιες από τις ραδιοφωνικές εκπομπές στον 901, είναι οι παρακάτω:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015

ΔΕΥΤΕΡΑ
12
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στα Διαπόντια Νησιά.
Μιλούν οι κοινοτάρχες Ερείκουσας, Μαθρακίου και Οθωνών Κερκύρας.
ΤΡΙΤΗ
13
.



ΔΕΥΤΕΡΑ
19
Σταματήστε νόμιμα να πληρώνετε.
Μιλά ο οικονομολόγος Πάνος Θεοδωρίδης.
ΤΡΙΤΗ
20
Βεζανής και Κυπριακό.
Μιλούν ο καθηγητής Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου και ο συγγραφέας Σπύρος Δημητρίου.



ΔΕΥΤΕΡΑ
26
Αρχαία ελληνική μουσική και οργανοποιία.
Μιλά ο μουσικός Παναγιώτης Στέφος, επί κεφαλής του Λύραυλου.
ΤΡΙΤΗ
27
Διάχυτος ο πολιτισμός του Αιγαίου, το 9000 π.Χ.
Μιλά ο αρχαιολόγος Αδαμάντιος Σάμσων.




ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015

ΔΕΥΤ
2
Διατροφή.
Μιλά ο ερευνητής βιοφυσικής Μιχάλης Γρηγορίου.
ΤΡΙΤΗ
3
Η γεωπόνος Μαίρη Αλεξανδρή ετοιμάζει θέματα που δεν έχουν ειπωθεί: Για την απαρχή των γεωργικών κοινοτήτων στην Ελλάδα. Αναφορά στην παγκόσμια παράδοση, το καλαμπόκι του Μεξικού και τα δημητριακά στην κοσμογονία των Ντόγκον σε σχέση με την Ελληνική-Ελευσίνια παράδοση. Και πολύ για Θεσσαλία–Κύπρο με τις ιστορίες επικοινωνίας στο Αιγαίο με μονόξυλα και ανατροπή των θέσεων ότι η γεωργία ήρθε από ανατολή. Θα δώσουμε 4 παγκόσμιες πρωτοπορίες στην Κύπρο στα δημητριακά, την εξημέρωση ζώων και την γεωργική οργάνωση. θα ανατρέψουμε με στοιχεία και σε πολλά επίπεδα την κατασκευασμένη πληροφόρηση στα θέματα της γεωργικής ανάπτυξης.
ΤΕΤΑΡΤΗ





ΔΕΥΤ
9
Καλεσμένος ο καθηγητής Ξενοφών Μουσάς. Θέμα «Ο Ήλιος και εμείς: από την προϊστορική εποχή μέχρι την ΝΑΣΑ και πάρα πέρα! Αστρονομία των προϊστορικών ανθρώπων, στην Ελλάδα και αλλού - Ανάπτυξη των Επιστημών και ειδικότερα της Αστρονομίας και Αστροφυσικής στην Ελλάδα - Η επιστημονική επανάσταση: Κοπέρνικος, Γαλιλαίος, Κέπλερ, Νεύτων (οι Ελληνικές ρίζες) - Η  Αστρονομία στα Ελληνικά πανεπιστήμια (και το Εθνικό Αστεροσκοπείο) στην διαστημική εποχή».
Ο κ. Ξεν. Μουσάς είναι Professor in Space Physics Department of Astrophysics, Astronomy and Mechanics, Faculty of Physics, School of Science, National and Kapodistrian University of Athens.
ΤΡΙΤΗ
10
Ο δικηγόρος-διεθνολόγος Μιχάλης Ρέλλος, μιλά με θέμα «Ελλάδα-Ευρώπη-Μεσόγειος».
ΤΕΤΑΡΤΗ





ΔΕΥΤ
16
Ο καθηγητής Ακουστικής του Πανεπ. Αθηνών κ. Χαρ. Σπυρίδης, θα μιλήσει με θέμα ««Ο μυητικός συμβολισμός των αριθμών εις την Πυθαγόρειον Μαθηματικήν και Μουσικήν παιδείαν». Εν ολίγοις για όλη την Πυθαγόρειο Φιλοσοφία, βάσει των ιδιοτήτων των αριθμών των Πυθαγορείων!
ΤΡΙΤΗ
17
Ο συγγραφέας κ. Χρήστος Κωνσταντόπουλος, μέλος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων, με βάση τα βιβλία του, μιλά με θέμα «Η σωτηρία της χώρας ξεκινά από την παιδεία».
ΤΕΤΑΡΤΗ





ΔΕΥΤ ΚΑΘΑΡΑ
23

ΤΡΙΤΗ
24
Ο ηθοποιός Κώστας Πρέκκας θα μιλήσει εφ’ όλης της ύλης, για το θέατρο, την Ελλάδα, την κατάσταση της χώρας, το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, κλπ.
ΤΕΤΑΡΤΗ









ΜΑΡΤΙΟΣ 2015

ΔΕΥΤ
2
Ο ηθοποιός Κρατερός Κατσούλης μιλά για την δουλειά του και για πολλά άλλα.
ΤΡΙΤΗ
3
Ο Ελευθέριος Διαμανάταρας, ερευνητής αρχ. ελληνικής φιλοσοφίας: Μιλά για τον άγνωστο φιλόσοφο Δημοκίδη. Ο ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΑΤΡΟΦΙΛΟΣΟΦΟΣ Ο ΚΑΤΑΞΙΩΣΑΣ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
ΤΕΤΑΡΤΗ
4




ΔΕΥΤ
9
Ο πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ Ν. Ιωνίας) Λουκάς Χριστοδούλου μας μιλά για την δράση του Κέντρου, και πολλά άλλα σχετικά με την Μ. Ασία.
ΤΡΙΤΗ
10


Σύλλογος ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ θα μας μιλήσει για τις προσπάθειες που κάνει να αναδείξει το αρχαίο θέατρο Αχαρνών, καθώς και το άγνωστο Μενίδι...
ΤΕΤΑΡΤΗ





ΔΕΥΤ
16
Ο οικονομολόγος Λεωνίδας Μπίλλης, θα μας μιλήσει με θέμα «Οι σωματοφύλακες-σύμβουλοι» του Μ. Αλεξάνδρου, από το ομώνυμο βιβλίο του.
ΤΡΙΤΗ
17
Ο αρχιτέκτων Σταύρος Βιδάλης, κάποτε και υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών, μιλά για τα ανεξάρτητα Κινήματα των Αθηνών, Δυνάμεις της Κοινωνίας.
ΤΕΤΑΡΤΗ





ΔΕΥΤ
23
Ο μαχητής της ΕΛΔΥΚ (Κύπρου) Αντώνης Δούλας, ο πρόεδρος των βετεράνων αγωνιστών Κύπρου Νίκος Αργυρόπουλος, και ο συγγραφέας Σπύρος Δημητρίου, μας μιλούν για άγνωστες σελίδες της Μάχης της Κύπρου.
ΤΡΙΤΗ
24
Ποιοι δολοφόνησαν τον Καποδίστρια; Αθώοι οι Μαυρομιχαλαίοι! 
Καλεσμένος στην ραδιοφωνική εκπομπή των Γ. Λεκάκη και Α. Μαζαράκη, ο ταξίαρχος Αεροπορίας Δημήτρης Κοκκινάκης, συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου. 
Ο ρόλος της Μάνης και των Μανιατών στο 1821.
Καλεσμένος στην ραδιοφωνική εκπομπή των Γ. Λεκάκη και Α. Μαζαράκη, ο εκδότης του περιοδικού "Αδούλωτη Μάνη" Γιώργος Δημακόγιαννης, διευθυντής των ομωνύμων εκδόσεων.
ΤΕΤΑΡΤΗ





ΔΕΥΤ
30
Η πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αθήναις Θεσσαλονικέων, δικηγόρος Εριέττα Καραγιάννη-Χαμηλοθώρη, θα μας μιλήσει για την Θεσσαλονίκη, σε ένα αφιέρωμα για τα 2330 χρόνια από την ίδρυση της πόλεως, που συμπληρώνονται το 2015.
ΤΡΙΤΗ
31
Ο γνωστός δύτης Κώστας Θωκταρίδης μιλά για τις εμπειρίες του, από τις εκατοντάδες καταδύσεις του σε αρχαία και σύγχρονα ναυάγια, στις θάλασσες της Ελλάδος και του εξωτερικού.
ΤΕΤΑΡΤΗ







Μήνας: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015

ΔΕΥΤ
6
Ελευθέριος Διαμανάταρας, ερευνητής αρχ. ελληνικής φιλοσοφίας:
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥΣ, ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΣΩΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΗΥ, ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ
ΤΡΙΤΗ
7
"Η ινδοευρωπαϊκή θεωρία, και η ανύπαρκτη ινδοευρωπαϊκή φυλή". Μιλά στην εκπομπή ο συγγραφέας-ερευνητής, Κώστας Σκανδάλης.
ΤΕΤΑΡΤΗ





ΔΕΥΤ
13
Η δρ. MSc, Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκη Ευελπίδου μιλά για την αλλαγή της στάθμης της θάλασσας στην Ιστορία του Αιγαίου και της Ανατ. Μσογείου και τις επιπτώσεις της στον πολιτισμό.
ΤΡΙΤΗ
14
Ο οστεοπαθολόγος Σωκράτης Χριστοδουλάρης θα μας μιλήσει για την αρχαία ελληνική ιπποκράτειο Ιατρική.
ΤΕΤΑΡΤΗ





ΔΕΥΤ
20
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στα ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ: Μιλά ο αρχαιολόγος του νησιού, Άρης Τσαραβόπουλος.
ΤΡΙΤΗ
21
Ο δρ. Ηλίας Κωνοφάγος (εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της  "FLOW Energy S.A.", τ. Γεν. Δν/τής Έρευνας & Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων της "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ  Α.Ε.". - "EISENHOWER  FELLOW" του τομέα της Οικονομίας Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων και ειδικότερα του Ενεργειακού Τομέα) και ο δρ. Γιώργος Φίλης (διδάκτωρ Γεωπολιτικής - Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Διεθνών Επιχειρήσεων & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων / Συνδεδεμένο Μέλος Institute of Diplomacy & Global Affairs DEREE - The American College of Greece - Αναλυτής Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας & Άμυνας) μιλούν για το καυτό θέμα: Υδρογονάνθρακες-πετρέλαια και Μεσόγειος!
ΤΕΤΑΡΤΗ





ΔΕΥΤ
27
Σαν σήμερα αυτοκτόνησε ο νεαρός στρατιώτης Κωνσταντίνος Κουκίδης, βλέποντας τους Γερμανούς ναζί να του ζητούν να κατεβάσει την ελληνική σημαία από την Ακρόπολι. Για το θέμα μας μιλούν ο πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Αξιωματικών, Γιώργος Τσαλουχίδης και ο καθηγητής Παν. Παπαγαρυφάλλου, πρόεδρος της Επιτρ. Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων.
ΤΡΙΤΗ
28
Ο ιστορικός κ. Χάρης Σαπουντζάκης, και πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας, μας μιλά για την πατρίδα καταγωγής του, την Πισιδία και την Σπάρτη Μ. Ασίας, αποικία των αρχαίων Σπαρτιατών.
ΤΕΤΑΡΤΗ







Μήνας: ΜΑΙΟΣ 2015

ΔΕΥΤ
4
Ο ηθοποιός και βουλευτής Παύλος Χαϊκάλης μιλά για την ζωή του, το θέατρο, την πολιτική.
ΤΡΙΤΗ
5
Ο μαθηματικός Αλέξης Πλιάκος μιλά για τα αρχαία ελληνικά ημερολόγια, τα σεληνιακά, τα ηλιακά, τα μινωικά.
ΤΕΤΑΡΤΗ





ΔΕΥΤ
11
Ο Σάββας Παπάζογλου, και ο Στέλιος Σεραφείδης, δυο παλαίμαχοι άσοι του ποδοσφαίρου και της Εθνικής Ελλάδος, ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ (ΟΣΦΠ) - ΣΕΡΑΦΕΙΔΗΣ (ΑΕΚ) θυμούνται...
ΤΡΙΤΗ
12
Ο αρχαιολόγος κ. Θέμης Κατσαρός, και η εκπαιδευτικός κα. Μαίρη Κράτσα θα μιλήσουν για το νησί τους, την Ικαρία.



ΔΕΥΤ
13
Η διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη, κα Νίκη Σταύρου, σε μια κουβέντα για τον Νίκο Καζαντζάκη.
ΤΡΙΤΗ
19
Με τον Πόντιο συγγραφέα Κώστα Μαυρόπουλο θα μιλήσουμε για την Ποντιακή Γενοκτονία, λόγω της ημέρας,
ΤΕΤΑΡΤΗ





ΔΕΥΤ
25
Ο πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Νέα Σινασός, κ. Σπύρος Ισόπουλος, κ.ά. μέλη του ΔΣ μας μιλούν για την Σινασό της Καππαδοκίας.
ΤΡΙΤΗ
26
Η σύζυγος του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Γιώργου Μητσάκη, Άννα, και ο βιογράφος του, Νίκος Οικονόμου, σε ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Μητσάκη.
ΤΕΤΑΡΤΗ






Μήνας: ΙΟΥΝΙΟΣ 2015

ΔΕΥΤ
1


ΤΡΙΤΗ
2
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΡΗ: Ο συγγραφέας και στρατηγός Ιωάννης Πέππας, μιλά για την αρχαία πόλη της Βοιωτίας, πατρίδα του Πινδάρου, στην Κοιλ΄δα των Μουσών...









ΔΕΥΤ
8
Ο δημοσιογράφος κ. Στέφ. Μίλεσης, δ/ντής της ιστοσελίδος «Πειραιόραμα», μας μιλά για άγνωστες σελίδες της Ιστορίας του Πειραιά.

ΤΡΙΤΗ
9
Ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Μαραγκός, μιλά για το έργο του και τον ελληνικό κινηματογράφο.









ΔΕΥΤ
15
Βιβλιοπωλεία και βιβλία στην πυρά. Καλεσμένοι στην εκπομπή, ο δ/ντής των εκδόσεων «Πελασγός» Γιάννης Γιαννάκενας και ο καθηγητής Παν. Παπαγαρυφάλλου, πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων.

ΤΡΙΤΗ
16
Οι σύγχρονες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Καλεσμένοι ο συγγραφέας Κ. Μαυρόπουλος και γεωστρατηγικός αναλυτής Ιω. Φριτζαλάς.









ΔΕΥΤ
22
Ο οικονομολόγος Λεωνίδας Μπίλλης, θα μας μιλήσει με θέμα «Όλοι αντέγραψαν τους Έλληνες», από το ομώνυμο βιβλίο του.

ΤΡΙΤΗ
23
Η καθηγήτρια Αστρονομίας του Πανεπ. Αθηνών, κα Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα, σε ένα ταξείδι στ’ άστρα.

ΤΕΤΑΡΤΗ






23
Ο δημοσιογράφος κ. Στέφ. Μίλεσης, δ/ντής της σελίδος Πειρεόραμα, μας μιλά για άγνωστες σελίδες της Ιστορίας του Πειραιά.
ΤΡΙΤΗ
29
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στους Μινύες. Καλεσμένοι ο αρχαιολόγος Θ. Σπυρόπουλος και ο σπηλαιολόγος Δημ. Κουλαξίζης.


ΤΕΤΑΡΤΗ

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ και ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Καλεσμένοι: ο καθηγητής Γ. Φίλης, ο οικονομολόγος Τζ. Γκούσκος και ο συγγραφέας Γ. Σχίζας.



ΙΟΥΛΙΟΣ 2015

ΔΕΥΤ
6
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην ΣΑΛΑΜΙΝΑ. Καλεσμένος ο δημ. σύμβουλος Σαλαμίνος, Κώστας Μαριδάκης.
ΤΡΙΤΗ
7
Ασκληπιεία και Ιπποκράτειος Ιατρική: Μαζί μας ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπογιόκας.






ΔΕΥΤ
13
Ο δρ. Γιώργος Φίλης (διδάκτωρ Γεωπολιτικής - Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Διεθνών Επιχειρήσεων & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων / Συνδεδεμένο Μέλος Institute of Diplomacy & Global Affairs DEREE - The American College of Greece - Αναλυτής Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας & Άμυνας) και ο δρ. Γεωπολιτικής Κώστας Γρίβας μιλούν με θέμα «Η ελληνική κρίση και μια νέα διεθνής γεωπολιτική πραγματικότητα».
ΤΡΙΤΗ
14
Η αρχαιολόγος, κα Λιάνα Σουβαλτζή, μιλά για το θέμα του τάφου του Μ. Αλεξάνδρου στην Όαση της Σίουα.






ΔΕΥΤ
20
Υπατία
Μιλά ο συγγραφέας Γιάννης Βαρβαρήγος.
ΤΡΙΤΗ
21
Τουρκία και Ανατολικά Ζητήματα.
Μιλά ο συγγραφέας και δικηγόρος κ. Θεόδωρος Μπατρακούλιας.
Ίμβρος.
Μιλά ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ενωσης Μακεδονίας-Θράκης, Παύλος Σταματίδης.






ΔΕΥΤ
27
Ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιώργος Κούρος.
ΤΡΙΤΗ
28
Ο δημοσιογράφος Στέφανος Μίλεσης, δ/ντής της ιστοσελίδος «Πειραιόραμα», μας μιλά για το νέο βιβλίο τους «1900-ένα μοναδικό ναυτικό κατόρθωμα της σύγχρονης Ελλάδας».
Η θυγατέρα του μεγάλου σκηνοθέτη Δημήτρη Ροντήρη, Κωστούλα Ροντήρη, σε ένα αφιέρωμα στον πατέρα της.





Μήνας: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

ΔΕΥΤ
7
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στο μαρτυρικό Λέχοβο Φλωρίνης. Καλεσμένος ο Ενωτικός Σύλλογος Λεχόβου και ο πρόεδρος της κοινότητος Π. Τόμου.
ΤΡΙΤΗ
8
Η ΙΣΤΟΡΙΑ της ΒΟΙΩΤΙΑΣ. Καλεσμένος, ο συγγραφέας και στρατηγός Ιωάννης Πέππας.






ΔΕΥΤ
14
.
ΤΡΙΤΗ
15
Τι ωφελεί να μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά τα παιδιά. Καλεσμένες οι καθηγήτριες της Ελληνικής Αγωγής, Αγγελική Κομποχόλη και Βίκυ Σακκά.






ΔΕΥΤ
21
Η Ελλάδα μετά τις εκλογές: Οικονομία-Γεωπολιτική-Μεταναστευτικό. Σχολιάζουν ο καθηγητής Παν. Παπαγαρυφάλλου, πρόεδρος της Επιτρ. Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων και ο και ο δρ. Γιώργος Φίλης (διδάκτωρ Γεωπολιτικής - Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Διεθνών Επιχειρήσεων & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων / Συνδεδεμένο Μέλος Institute of Diplomacy & Global Affairs DEREE - The American College of Greece - Αναλυτής Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας & Άμυνας) και ο υποψήφιος με την Λαϊκή Ενότητα Παναγιώτης Μαντάς.
ΤΡΙΤΗ
22
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην ΜΑΧΗ της ΠΕΤΡΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ και τον στρατηγό Υψηλάντη. Καλεσμένος ο συγγραφέας Κ. Μαυρόπουλος.



ΔΕΥΤ
28
Α ΜΕΡΟΣ: Η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής και οι απόψεις του υπουργού Παιδείας της Ελλάδος! Το θέμα συζητούν ο πρόεδρος των ΔΕΣΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και μέλος του ΔΣ της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιάννης Κουριαννίδης, ο γεωστρατηγικός αναλυτής Ιωάννης Φριτζαλάς και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής, Γιάννης Μπαλατσούρας.

Β ΜΕΡΟΣ: Το άγνωστο Ολοκαύτωμα του Αιγάλεω από τους Γερμανούς επί Κατοχής. Καλεσμένος ο Αιγαλεώτης Ιωάννης Μπαλατσούρας, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Κατοχής.
ΤΡΙΤΗ
29
Α ΜΕΡΟΣ: Ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Ξενοφών Μουσάς, (Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής-Τμήμα Φυσικής Σχολή Θετικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), μας μιλά τηλεφωνικά για το Συμπόσιο των 7 σοφών της Κοσμολογίας που θα γίνει την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.

Β ΜΕΡΟΣ: Ο πρόεδρος της Αδελφότητος Κρητών Πειραιώς Η ΟΜΟΝΟΙΑ, του αρχαιότερου σωματείου στον Πειραιά, χοροδιδάσκαλος Θ. Τσόντος, μιλά για την Κρήτη, την παράδοση, τους χορούς της.




Μήνας: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015

ΔΕΥΤ
5
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΚΑΙΤΕ. Ο μεταφραστής Γιώργος Δεπάστας μιλά για την τελευταία του δουλειά, την μετάφραση του άγνωστου βιβλίου του Γκαίτε «Το Ταξίδι στην Ιταλία.
ΤΡΙΤΗ
6
Σπήλαια της Ελλάδος με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Καλεσμένος στην εκπομπή ο σπηλαιολόγος Δημήτρης Κουλαξίζης.






ΔΕΥΤ
12
ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΚΠΟΜΠΗ.
ΤΡΙΤΗ
13
ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΚΠΟΜΠΗ.






ΔΕΥΤ
19
O Νίκος Ρηγινός μας μιλά για την περιπέτεια αυθεντικής ανακατασκευής ενός παραδοσιακού καϊκιού, της Φανερωμένης, του 1945, που του πήρε πολλά χρόνια.
ΤΡΙΤΗ
20
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ. Η σύζυγος του Στέλιου, Βάσω Καζαντζίδη και ο βιογράφος του Στέλιου Καζαντζίδη, ντοκυμανταιρίστας και συγγραφέας, Πάνος Υφαντής , μιλούν για τον Στέλιο.






ΔΕΥΤ
26
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στους ΠΑΞΟΥΣ: Μιλά ο επί 20ετία δήμαρχος Παξών, Σπύρος Μπογδανος.
ΤΡΙΤΗ
27
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην 28η Οκτωβρίου και την Γερμανική Κατοχή. Καλεσμένοι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Κατοχής, Βασίλης Καρκούλας και ο οικονομολόγος κ. Τζαννέτος Γκούσκος.




Μήνας: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015

ΔΕΥΤ
2
Οι βομβαρδισμοί του Πειραιώς επί Κατοχής. Καλεσμένος ο ερευνητής της πειραϊκής Ιστορίας και δ/ντής της ιστοσελίδος «Πειραιόραμα», κ. Στέφανος Μίλεσης, ο φωτογράφος Θεμιστοκλής Χατζηγεωργίου, που τους έζησε, αυτόπτης μάρτυς όλων των βομβαρδισμών, και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ζάχος Χατζηφωτίου.
ΤΡΙΤΗ
3
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην ΔΩΡΙΔΑ και τα χωριά της. Καλεσμένοι ο Γιάννης Μπαλατσούρας, πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητος, ο Μιχ. Δρίτσας μηχανικός-μηχανολόγος, η φιλόλογος Αιμ. Βρεττού και ο γεωπόνος Χρ. Κρικέλας.



ΔΕΥΤ
9
Ο οικονομολόγος και συγγραφέας Λεωνίδας Μπίλλης παρουσιάζει το βιβλίο του «Αναπάντητες επιστολές».
ΤΡΙΤΗ
10
Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των ΠΟΝΤΙΩΝ από τους Τούρκους και τους Ρώσους και οι θέσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.
Μιλούν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Μαυρόπουλος, το μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών, Φάνης Μαλκίδης, ο γεωστρατηγικός αναλυτής Γιάννης Φριτζαλάς και ο εκδότης της «Ενδοχώρας», Γιάννης Κουριαννίδης.



ΔΕΥΤ
16
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην Λήμνο.
Μιλούν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων, Αντώνης Καραγιάννης, ο επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας στην Λήμνο, ιατρός Κώστας Δώρας, ο μουσικός Παναγιώτης Λαντούρης, ο ιδιοκτήτης του Ράδιο Άλφα Λήμνου, Ηλίας Κότσαλης, και ο τ. πρόεδρος του ΤΕΕ και τ. ΥΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λιάσκας.
ΤΡΙΤΗ
17
Ναυάγια στον ελληνικό βυθό, κατάδυση στην ιστορία τους.
Μιλούν οι συγγραφείς του ομότιτλου βιβλίου, ο δύτης Κώστας Θωκταρίδης και ο ερευνητής Ναυτικής Ιστορίας, Άρης Μπιλάλης.



ΔΕΥΤ
23
Η αρχαία ελληνική λύρα.
Μιλά ο καθηγητής Χαρ. Σπυρίδης. Μαζί του ο μουσικός και καθηγητής μουσικής, Νίκος Ξανθούλης, με την αρχαία λύρα του.
ΤΡΙΤΗ
24
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στο μάθημα της ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, που έχει καταντήσει Η ώρα του Παιδιού στα σχολεία.
Μιλά ο πρωταθλητής Ευρώπης και καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Σπήλιος Ζαχαρόπουλος.

Το κρητικό ηλιακό όχημα Sunnyclist.
Μιλά ο Κρητικός κατασκευαστής του, Μανώλης Τσικαντηλάκης.



ΔΕΥΤΕΡΑ
30
Η αποκάλυψη του προσωπείου της φωνητικής γραφής, από τον ιστορικό-φιλόλογο Αντώνη Αντωνάκο.

Η χρωμοφωνητική του Αλφαβήτου.
Μιλά ο φιλόλογος και συγγραφέας Άγγ. Κούζης.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015:




ΤΡΙΤΗ
1
Ετυμολογία, παίζοντας με τις λέξεις.
Μιλά η φιλόλογος και συγγραφεύς, δημιουργός πρωτότυπης μεθόδου εκμαθήσεως της αρχαίας ελληνικής γλώσσης Ελένη-Ωρείθυια Κουλιζάκη.



ΔΕΥΤ
7
Εκείνος κι Εκείνος.
Ο ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ και ο ηθοποιός και μουσικοσυνθέτης Κώστας Μπίγαλης μιλούν για την παράσταση που ανεβάζουν, του ιστορικού έργου του Κ. Μουρσελά.
ΤΡΙΤΗ
8
Τετρακτύς, η κλεις των Ελλήνων.
Μιλά ο αρχιτέκτων-μηχανικός και συγγραφέας, Κωστής Καρμιράντζος.

Ποια είναι η λύση στην κρίση;
Μιλούν η εκπαιδευτική ψυχολόγος και κοινωνική ερευνήτρια Όλγα Γεριτσίδου και η ψυχοπαιδαγωγός και εκδότης Τάνια-Μαρία Γεριτσίδου.



ΔΕΥΤ
14
Η Ενέργεια του Εγκεφάλου.
Μιλά η συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου, κα Έφη Βαλιάντζα, δρ. Μηχανικός Περιβάλλοντος και Νηπιαγωγός - Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
ΤΡΙΤΗ
15
Η κρίση στο ελληνικό θέατρο και τους Έλληνες ηθοποιούς.
Μιλούν ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας και ο παρουσιαστής και τραγουδιστής Κώστας Βενετσάνος.



ΔΕΥΤ
21
Αστροθεολογία.
Μιλά ο καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Γούδης, από το ομώνυμο βιβλίο του, για το «Αστέρι των Χριστουγέννων», κ.ά.
ΤΡΙΤΗ
22
Εσπερινή Εκπαίδευση. Τα προβλήματά της.
Μιλούν οι καθηγητής οι καθηγητές Εσπερινών Γυμνασίων-Λυκείων, Αντώνης Καραγιάννης και Νίκος Τρίκαρδος και ο υπεύθυνος του Κέντρου Αγάπης Φωλιά Ελευσίνος, Μπάμπης Πυρουνάκης, του οποίου ο πατέρας (παπα-Γιώργης Πυρουνάκης) υπήρξε πρωτοπόρος της ιδέας.



ΔΕΥΤ
28
Ποίηση, τέχνη και το περιοδικό «Οδός Πανός».
Μιλά ο ποιητής Γιώργος Χρονάς.
ΤΡΙΤΗ
29
Η καταστροφή των αρχαιολογικών χώρων της Ιθάκης.
Μιλά ο τ. δήμαρχος Ιθάκης, και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ομήρου, Σπύρος Αρσένης.





Μήνας: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016

ΔΕΥΤ
4
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ.
Μιλά ο μαθηματικός Πέτρος Δραγουμάνος.
ΤΡΙΤΗ
5
ΔΙΑΛΕΧΘΩΜΕΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΣ-Αρχαία ελληνικά για παιδιά.
Μιλά η φιλόλογος Ειρήνη Μαυροπούλου.



ΔΕΥΤ
11
Θεός και εξουσία. Η ιστορικότης του Ιησού.
Μιλούν οι συγγραφείς Κώστας Λάμπος και Μηνάς Παπαγεωργίου.
ΤΡΙΤΗ
12
Ολιστική Ιατρική, η ανατομία μιας νέας εποχής-Ακρογωνιαίο στοιχείο πολιτισμού .
Μιλά ο ιατρός Νίκος Παπανδρέου.



ΔΕΥΤ
18
Ο πλατωνικός «Φαίδων»: Η αθανασία της ψυχής μια υπόθεση για την ίδια την ζωή.
Μιλά ο αρχιτέκτων Δ. Κωστελέτος.
ΤΡΙΤΗ
19
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην Ίμβρο μας.
Μιλά ο Ίμβριος δικηγόρος και πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων, Πάρις Ασανάκης.



ΔΕΥΤ
25
Ευρώπη, μια αστρονομία, ένας έθνος, ένας πολιτισμός;
Μιλά ο Ξενοφών Μουσάς, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΤΡΙΤΗ
26





Μήνας: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016

ΔΕΥΤ
1
Συνάντηση της ελληνικής μουσικής και ποίησης με της Αργεντινής και του Μεξικού.
Μιλά και τραγουδά η Γεωργία Βεληβασάκη, ο Αργεντινός συνθέτης, εκπρόσωπος του tango Nuevo, Luis Borda και ο μεταφραστής μεξικανικής ποιήσεως, Γιάννης Σουλιώτης. Συνοδεύει ο Ανδρέας Ζιάκας (κιθάρα).
ΤΡΙΤΗ
2
Πλάτωνος «Κρατύλος».
Μιλά ο δικηγόρος και συγγραφεύς Γιώργος Λαθύρης.



ΔΕΥΤ
8
Η δημοκρατία του Εφιάλτη. Επ’ ευκαιρία της εκδόσεως του ομωνύμου βιβλίου του Χρ. Ράπτη.
Μιλούν ο εκδότης Κωνσταντίνος Πάνγκαλης, ο καθηγητής Ανθρώπινης Οικολογίας Νικόλας Βερνίκος, και ο πυρηνικός φυσικός Αθανάσιος Στάβερης-Πολυκαλάς.
ΤΡΙΤΗ
9
Γερμανικό κατοχικό δάνειο και κλαπέντες πολιτιστικοί θησαυροί.
Μιλούν οι οικονομολόγοι της Επιτροπή Διεκδικήδσεως Κατοχικού Δαείου και Κλαπέντων Πολιτιστικών Θησαυρών, Τζανής Γκούσκος, Περικλής Δανόπουλος και Δημήτρης Κωλέττης.



ΔΕΥΤ
15
Οι χοροί της Κρήτης.
Μιλά ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Μεγαλακάκης.
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον Ιωάννη Καποδίστρια.
Μιλούν οι δημοσιογράφοι και συγγραφείς Γιώργος Καραμαδούκης, Κώστας Μαυρόπουλος και Γιώργος Καραμπελιάς.



ΔΕΥΤ
22
ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΙΣ. Το νέο βιβλίο του αείμνηστου Ιωάννου Φουράκη.
Μιλά ο υιός του Τάλως Φουράκης.
ΤΡΙΤΗ
23
Στα έμβολα των καιρών! Όσα δε λένε οι άλλοι. Αφιέρωμα στον Ρένο Αποστολίδη και το έργο του.
Μιλά ο Στάντης Αποστολίδης.



ΔΕΥΤ
29
Ανατολική Ουκρανία. Ένας Άγνωστος Πόλεμος σε μια περιοχή με 150.000 Έλληνες.
Μιλά ο Ανδρέας Ζαφείρης, μέλος Αλληλεγγύης Save Donbass, αρθρογράφος στην ιστοσελίδα iskra και infotruth.




Μήνας: ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΡΙΤΗ
1
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον Μίμη Πλέσσα.
Μιλά ο συνθέτης και η σύντροφός του, Λουκίλα Καρρέρ.



ΔΕΥΤ
7
Τα καταφύγια της Αττικής, μια περιήγηση στην μυστική, υπόγεια Αττική.
Μιλά ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Κυρίμης και ο σπηλαιολόγος και πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Δευτεραίος.
ΤΡΙΤΗ
8
Κύπρος: Η Μητέρα των μαχών του 1974. Από την μαρτυρία του τελευταίου Στρατιοπεδάρχη και επί κεφαλής των Δυνάμεων Αμύνης του Στρατοπέδου το τριήμερο 14-16/8/74 Ανχη ΠΖ (τότε) Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου.
Μιλά ο επιμελητής του βιβλίου Κωνσταντίνος Δημητριάδης.



ΚΑΘΑΡΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ
14

ΤΡΙΤΗ
15
Η Αρμονία των Σφαιρών από τότε μέχρι τώρα.
Μιλά ο καθηγητής του Πανεπ. Αθηνών, Χαρ. Σπυρίδης.



ΔΕΥΤ
21
Πλάτωνος: Απολογία Σωκράτους.
Μιλά ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος.
ΤΡΙΤΗ
22
Ο μύθος ότι ο μύθος είναι μύθος. Οι μύθοι ως επιστημονικά συγγράμματα.
Μιλά ο μηχανικός-ηλεκτρονικός Γιώργος Σαραντίτης.



ΔΕΥΤ
28
Η διατροφή και η βαθύτατη σχέση της με τον άνθρωπο.
Μιλά ο ολιστικός ιατρός Νίκος Παπανδρέου.
ΤΡΙΤΗ
29





Μήνας: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016

ΔΕΥΤ
4
Αφιέρωμα στον συνθέτη Παναγιώτη Τούντα, 120 χρόνια από την γέννησή του.
Μιλούν ο μελετητής του λαϊκού τραγουδιού και παραγωγός δισκογραφίας, Νίκος Οικονόμου και η τραγουδίστρια, Κατερίνα Τσιρίδου.
ΤΡΙΤΗ
5
Το Πείραμα της Πύλου.
Μιλά ο πυρηνικός φυσικός Αθ. Σταβέρης-Πολυκαλάς.



ΔΕΥΤ
11
Κορέστεια – τα χωριά της λήθης.
Μιλά ο συγγραφέας-περιηγητής Άγγελος Σινάνης.
ΤΡΙΤΗ
12
Η άγνωστη Σχολή Ευελπίδων του Πειραιώς. Και Το μνημείο και ο τάφος του Γ. Καραϊσκάκη στο Φάληρο.
Μιλά ο ερευνητής της πειραϊκής ιστορίας, κ. Στέφανος Μίλεσης.



ΔΕΥΤ
18
Το Λύκαιον όρος και τα Λύκαια Μυστήρια.
Μιλά ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Ποταμιάνος.
ΤΡΙΤΗ
19
Ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης σήμερα.
Μιλά ο κ. Ουζούνογλου.



Μ.ΔΕΥΤ
25
Απεργία
Μ.ΤΡΙΤΗ
26
Απεργία

Μήνας: ΜΑΪΟΣ 2016

ΛΑΜΠΡΟΔΕΥΤ
2
Αργία.
ΤΡΙΤΗ
3
Αργία.



ΔΕΥΤ
9
Αστική Σπηλαιολογία: Η αληθινή υπόγεια Αθήνα και ο Πειραιάς.
Μιλούν ο σπηλαιολόγος και πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Δευτεραίος, ο σπηλαιολόγος (συντονιστής της Ομάδας Παυσανίας) Αλέξανδρος Γλαράκης, και η Σπηλαιολόγος (συντονίστρια της Τerra Incognita Travel) Γεωργία Μπουρμπούλη.
ΤΡΙΤΗ
10
Αφιέρωμα στον Μιχαήλ Στασινόπουλο και στην Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων, που ίδρυσε.
Μιλούν ο καθηγητής Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου, κ.ά. μέλη της Επιτροπής.



ΔΕΥΤ
16
Αριστοτέλης, ο μέγιστος των φιλοσόφων.
Μιλούν ο καθηγητής και συγγραφέας Ιωάννης Χολέβας, η πρόεδρος των Θεσσαλονικέων Αθηνών, δικηγόρος Ερ. Χαμηλοθώρη-Καραγιάννη και ο πρόεδρος των Χαλκιδικιωτών, κ. Γιώργος Σουληνάρης.
ΤΡΙΤΗ
17
Αρχαία Φιλοσοφία και Σύγχρονη Επιστήμη.
Μιλούν ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Νιάρχος και ο διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Καλαχάνης.



ΔΕΥΤ
23
Ποια είναι η Αιθιοπία και οι Αιθίοπες του Ομήρου. Μια άλλη χρονολόγηση των επών του Ομήρου
Μιλά ο εκδότης Κωνσταντίνος Πάνγκαλης.
ΤΡΙΤΗ
24
Καρκίνος-περιβάλλον-κοινωνίες. Η ολιστική προσέγγιση του μεγάλου αυτού θέματος.
Μιλά ο ολιστικός ιατρός Νίκος Παπανδρέου.



ΔΕΥΤΕΡΑ
30
Νόμοι και αρχαία ελληνική φιλοσοφία και ο πολιτισμός του σήμερα.
Μιλούν οι ιατροί Νικόλαος Μπαραμπούτης και Σωκράτης Χριστοδουλάρης.
ΤΡΙΤΗ
31
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στο μπουζούκι.
Μιλούν ο οργανοποιός Παναγιώτης Βάρλας και ο σολίστας του μπουζουκιού και συνθέτης Δημήτρης Χιονάς.




Μήνας: IOYNIΟΣ 2016

ΔΕΥΤ
6
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στο μπουζούκι – νο 2 - Η παιδεία του σύγχρονου μουσικού.
Μιλά και παίζει μπουζούκι το «φαινόμενο» Μιχάλης Παούρης.
ΤΡΙΤΗ
7
Για ποιον λόγο εμποδίσθηκε και εμποδίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη της Ελλάδος.
Μιλά ο καθηγητής ΕΜΠ, κ. Νικόλαος Ουζούνογλου.



ΔΕΥΤ
13
Οι άγνωστες μορφές του Αγώνα της Κύπρου, 1955-1959.
Μιλά ο Νίκος Παπακλεοβούλου.
ΤΡΙΤΗ
14
UNANI medicine και Ανάσα Ζωής με μέλι.
Μιλά ο ιατρός Ιφιγένεια Καραμπάτσου.



ΔΕΥΤ
20

ΤΡΙΤΗ
21
Σμύρνη και ρεμπέτικο.
Μιλά ο συνθέτης Νίκος Παπακώστας.



ΔΕΥΤ
27
«Τεχνολογία, μαρτυρίες και χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου-Μυκηναϊκά ευρήματα σε Χαττούσα, Μικρά Ασία, Αίγυπτο, Κύπρο, Λεβάντε».
Μιλά ο πολιτικός μηχανικός, δρ. Κωνσταντίνος Γιαννακός.
ΤΡΙΤΗ
28
Αφιέρωμα στον Γιώργο Κριμιζάκη.
Μιλά ο ίδιος ο συνθέτης και ο βιογράφος του Πάνος Καλουδάς.




Μήνας: IOYΛIΟΣ 2016

ΔΕΥΤ
4
Φυτά με φαρμακολογικές ιδιότητες.
Μιλά η καθηγήτρια Φαρμακολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Χριστίνα Τεσσερομμάτη.
ΤΡΙΤΗ
7
Η Καμπύλη Μάθησης και το Κατώφλι του Χάους ως Μέθοδος Επίλυσης του Προσφυγικού, μέσω των Μαθηματικών.
Μιλά ο καθηγητής - μέλος του ΔΣ του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών, Ιωάννης Αραχωβίτης.



ΔΕΥΤ
11
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην Φιλολογική Στέγη Πειραιώς.
Μιλά ο πρόεδρος του ΔΣ της Στέφανος Μίλεσης.
ΤΡΙΤΗ
14
Εισαγωγή στον Μυστηριώδη Κόσμο των Χρωμάτων.
Μιλά ο συγγραφέας Πάνος Καραγιάννης.



ΔΕΥΤ
18
Αφιέρωμα στον μουσικό Γιώργο Κόρο.
Μιλά η κόρη του, μουσικός και τραγουδίστρια, Κατερίνα Κόρου και ο τραγουδιστής Δημήτρης Κοντογιάννης.
ΤΡΙΤΗ
19
Αφιέρωμα στην Φώκαια Ιωνίας.
Μιλούν οι Αθανάσιος Παπουτσής (Πρόεδρος κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας Σαρωνικού Αττικής) και Γιάννης Κιουλέκας (Μέλος Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Φωκαέων). Τραγουδά η Φωκιανή Αναστασία Μιχαλοπούλου. Παίζει ούτι ο Δημ. Μιχαλόπουλος.



ΔΕΥΤ
25
Το ύποπτο 1974.
Μιλά ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τ. υπουργός Τύπου και Πληροφοριών της κυβέρνησης Ιωαννίδη, Δημήτριος Καράκωστας.
ΤΡΙΤΗ
26
Ο μεγάλος ξεχασμένος Θρακιώτης λογοτέχνης, Γεώργιος Βιζυηνός.
Μιλά ο φιλόλογος Στάντης Αποστολίδης






Μήνας: ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΣ 2016

ΔΕΥΤ
12
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στο ιστορικό περιοδικό ΕΥΘΥΝΗ.
Μιλούν οι ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΔΙΚΟΥ.
ΤΡΙΤΗ
13
Υδρογόνο εναντίον ορυκτών καυσίμων και νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.
Μιλά ο οικονομολόγος-συγγραφέας Κώστας Λάμπος.



ΔΕΥΤ
19
Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΩΝ.
Μιλά ο φιλόλογος Παναγιώτης Μητροπέτρος.
ΤΡΙΤΗ
20
Περί Αγαλμάτων του Πορφυρίου, και η Γλώσσα του Σώματος των Αγαλμάτων.
Μιλά ο νομικός και συγγραφέας Γιώργος Λαθύρης.



ΔΕΥΤ
26
Το πολίτευμα της Αριστοκρατίας.
Μιλά ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Καραμαδούκης.
ΤΡΙΤΗ
27
Όμηροι του Ομήρου.
Μιλά η φιλόλογος Ειρήνη Μαυροπούλου.

Μήνας: ΟΚΤΩΒΡIΟΣ 2016

ΔΕΥΤ
3
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον Κώστα Βίρβο.
Μιλά η κόρη του Μαρία Βίρβου.
ΤΡΙΤΗ
4
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον Ίωνα Δραγούμη.
Μιλούν ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης Ίωνος Δραγούμη, ο υπ. δρ. Πολιτικής Επιστήμης Πανεπ. Αθηνών Σταμάτης Μαμούτος, και ο συγγραφέας Σπύρος Δημητρίου, μέλος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων.



ΔΕΥΤ
10
Δυο ώρες παρέα με τα Τζαβαράκια…
Μιλούν οι.
ΤΡΙΤΗ
11
Η ανασυγκρότηση του αντιμνημονιακού μετώπου.
Μιλούν η εκπαιδευτική ψυχολόγος και κοινωνική ερευνήτρια Όλγα Γεριτσίδου και η ψυχοπαιδαγωγός και εκδότης Τάνια-Μαρία Γεριτσίδου και ο οικονομολόγος Περικλής Δανόπουλος.



ΔΕΥΤ
17
Η μάχη του Μαραθώνα – Ανατροπή.
Μιλά ο ιστορικός, ερευνητής, συγγραφέας, διδάσκων στη Σχολή Ικάρων, Κωνσταντίνος Λαγός.
ΤΡΙΤΗ
18
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στο λυρικό τραγούδι.
Μιλά ο τενόρος Κωνσταντίνος Παλιατσάρας.



ΔΕΥΤ
24
Υπάρχει ελευθέρα βούλησις;
Μιλούν ο κύριος ερευνητής νευροεπιστήμονας στο Neuroscience Research Αυστραλίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νew South Wales του Σίδνεϋ,
Γιώργος Παξινός και η δρ. Μηχανικός Περιβάλλοντος και Νηπιαγωγός - Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ευσταθία Βαλιάντζα.
ΤΡΙΤΗ
25
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην Πίσα Ολυμπίας.
Μιλούν μέλη του Φυσιολατρικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Πίσας.



ΔΕΥΤ
31
Λαογραφικό και Πολιτιστικό Οδοιπορικό σε Μύκονο και Αμοργό.
Μιλούν η δημοσιογράφος Άννα Λοΐζου, τ. υπεύθυνης σύνταξης της δημοτικής εφημερίδας «Ο Μυκονιάτης» και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θολαρίων Αμοργού, Ειρήνη Γιαννακοπούλου.


Μήνας: ΝΟΕΜΒΡIΟΣ 2016

ΤΡΙΤΗ
1
Η Αεροπορία στον πόλεμο 1940-1941.
Μιλά ο ιστορικός, ερευνητής, συγγραφέας, διδάσκων στη Σχολή Ικάρων, Κωνσταντίνος Λαγός.



ΔΕΥΤ
7
Αναρχικώς πολιτευόμενοι-Πολιτική και διπλωματική ιστορία του νεώτερου ελληνισμού.
Μιλά ο ιστορικός και φιλόλογος Λευτέρης Παπακώστας.
ΤΡΙΤΗ
8




ΔΕΥΤ
14
Η γενετική καταγωγή των Ελληνων.
Μιλά ο ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
ΤΡΙΤΗ
15
Ελληνική φιλοσοφία και σήμερα.
Μιλά η καθηγ. του Πανεπ. Αθηνών, Μαρία Τζάνη.



ΔΕΥΤ
21
Αστροφυσική, Φυσική, Συμπαντικό matix, εξέλιξη του Σύμπαντος και της επιστήμης.
Μιλά ο καθηγητής Μάνος Δανέζης.
ΤΡΙΤΗ
22
Πλουτάρχου "Περί του εμφαινομένου προσώπου τω κύκλω της Σελήνης".
Μιλά ο συγγραφέας Γιώργος Χαραλαμπίδης.



ΔΕΥΤ
28
Ο μύθος του Θησέως εναντίον των ληστών Περιφήτη, Σκίρωνα, Σίνη, Προκρούστη και Κερκυώνα και οι τρόποι ιάσεως ασθενών από την σύγχρονη επιστήμη της οστεοπαθαλογίας.
Μιλά ο ιατρός-οστεοπαθολόγος Σωκράτης Χριστοδουλαρής.
Μιλούν ο ιατρός Νικόλαος Μπαραμπούτης.
ΤΡΙΤΗ
29
Το νόημα στην ζωή δεν είναι η διαρκής αναζήτηση ευτυχίας, αλλά ο υψηλός σκοπός και το ηθικό ανάστημα: Το πρότυπον του Σωκράτη.
Μιλά η φιλόλογος Αγγελική Κομποχόλη.




Μήνας: ΔΕΚΕΜΒΡIΟΣ 2016

ΔΕΥΤ
5
Αποπληθυσμοποίηση δια της γεωργίας. Σκληρά-αγροτικά.
Μιλά ο ολιστικός ιατρός Νίκος Παπανδρέου και ο αγρότης, παραγωγός Αντωνόπουλος.
ΤΡΙΤΗ
6
Ο Χριστός ήταν Έλληνας.
Μιλά ο δικηγόρος-συγγραφέας Ευάγγελος Τρίγκας.



ΔΕΥΤ
12
Το όραμα Ιδρύσεως Μουσείου Ολυμπιονικών.
Μιλούν οι μεταλλιούχοι ολυμπιονίκες Πέτρος Γαλακτόπουλος και η Βούλα Κοτζομπόλη.
ΤΡΙΤΗ
13
Τα Εθνικά του Στέφανου Βυζάντιου.
Μιλά ο Μιλά ο νομικός και συγγραφεύς Γιώργος Λαθύρης.



ΔΕΥΤ
19
Συζητώντας για θέατρο και για τέχνη.
Μιλά ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης.
ΤΡΙΤΗ
20
1η ώρα: Πώς ταξιδεύαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι χάρτες του Πτολεμαίου.
Μιλά ο αρχιτέκτων-μηχανικός και συγγραφέας, Κωστής Καρμιράντζος.

2η ώρα: Η ζωή στον μεταπολεμικό Πειραιά.
Μιλά ο συγγραφέας Τάκης Παπαδογιαννάκης.



ΔΕΥΤ
26

ΤΡΙΤΗ
27
Το 1974 ηττηθήκαμε ή προδοθήκαμε;
Μιλούν, ο συγγραφέας Κώστας Δημητριάδης.





Μήνας: ΙΑΝΟΥΑΡIΟΣ 2017

ΔΕΥΤ
2

ΤΡΙΤΗ
3
Μέγας Αλέξανδρος και Διόνυσος: Οράματα και προδοσίες.
Μιλά η αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή.



ΔΕΥΤ
9
Το σήμερα και η κρίση. Αδύνατος η λύση χωρίς αυτογνωσία και γνώση της Ιστορίας.
Μιλά η ομ. καθηγ. του Πανεπ. Αθηνών, Μαρία Τζάνη.
ΤΡΙΤΗ
10
Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο: Ένας ηγέτης με κοινοβουλευτική συνείδηση.
Μιλά ο ιστορικός και φιλόλογος Ελευθέριος Παπακώστας.



ΔΕΥΤ
16
Η μινωική Κρήτη, η γραφή της και τα επιτεύγματά της.
Μιλά ο δρ. Μηνάς Τσικριτζής.
ΤΡΙΤΗ
17
Φιλόδημος: Περί παρρησίας. Επικούρεια Ψυχοθεραπεία.
Μιλά ο επίκουρος καθηγητής Νευρογενετικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Γιαπιτζάκης.



ΔΕΥΤ
23
Τοπωνύμια του Πειραιά.
Μιλά ο ερευνητής της πειραϊκής ιστορίας, Στέφανος Μίλεσης.
ΤΡΙΤΗ
24
Η τεχνική της μνήμης των αρχαίων και η φυσική της πληροφορίας.
Μιλούν ο καθηγ. Γεωφυσικής του Πανεπ. Πατρών, Στ. Παπαμαρινόπουλος και η εικαστικός Ζέττα Ντεκοπούλου.



ΔΕΥΤ
30
Οι Αραουκάνοι της Χιλής.
Μιλά ο νομικός και συγγραφεύς Γιώργος Λαθύρης.
ΤΡΙΤΗ
31
1η ώρα: Αφιέρωμα στην Νίσυρο.
Μιλά ο Νισύριος μουσικός Μπάμπης Καρούσος.
2η ώρα: Η καθημερινή ζωή ενός Έλληνα σήμερα στην Ίμβρο .
Μιλά ο Έλληνας μόνιμος κάτοικος Ίμβρου, Νίκος Δολδούρης.





Μήνας: ΦΕΒΡΟΥΑΡIΟΣ 2017


ΔΕΥΤ
6
Το δίκοκκο σιτάρι (κοινώς ζειά ή ζέα) – Μύθοι και πραγματικότητα.
Μιλά ο γεωπόνος - ομότιμος καθηγητής Φυτοπροστασίας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, Φώτης Γραβάνης.
ΤΡΙΤΗ
7
Αφιέρωμα στον συνθέτη Γιάννη Παπαϊωάννου.
Μιλά η κόρη του, Χρύσα Παπαϊωάννου.



ΔΕΥΤ
13
Αφιέρωμα στην Κύμη Ευβοίας.
Μιλούν μέλη του Προοδευτικού Συλλόγου Ανδρονιάνων Δένδρων Κύμης, Σταμάτης Δ. Σπύρου (πρόεδρος του ΔΣ), Μιχάλης Ποντίκης (ερευνητής σε θέματα πολιτισμού και ιστορίας της Κύμης και της περιοχής της και εκδότης σχετικών περιοδικών) και Δήμητρα Γκιντίδου (εκπαιδευτικός).
ΤΡΙΤΗ
14
Αφιέρωμα στον Κώστα Χατζή.
Μιλά ο ίδιος ο καλλιτέχνης.



ΔΕΥΤ
20
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά των σπηλαίων - Φως στο σκοτάδι.
Μιλούν Θωμάς Θεοδοσιάδης, γραμματέας του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. (Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος) και Ξένια Γεωργοπούλου, θεατρολόγος, μέλος του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.
ΤΡΙΤΗ
21
Αφιέρωμα στον Φίλιππο Νικολάου.
Μιλά ο ίδιος ο καλλιτέχνης.



ΤΡΙΤΗ
28
Πειραϊκές Ιστορίες του Μεσοπολέμου.
Μιλά ο ερευνητής της πειραϊκής Ιστοίας, Στέφανος Μίλεσης.